Blokklánc, koraszülöttek monitorozása, repülőnyomkövetés és -szimulátor, autonóm földi járművek, kollaboratív robotok a Kutatók Éjszakáján

A látogatók bejárhatják a HUN-REN SZTAKI robotokkal, autonóm térképezéssel és navigációval, mesterséges intelligenciával, az öregedéskutatás eredményeivel találkozhatnak. A hardvertörténeti kiállításon pedig exkluzív tárlatvezetéseken vehetnek részt.

A programokat a HUN-REN SZTAKI egymáshoz közeli, Kende utcai és Lágymányosi utcai épületeiben tartják.

Bemutatjuk a MIMÓ gépi mozgáskövetés és mikró repülőgép-arénát, egy másik demonstráción Inkubátorban levő koraszülött csecsemők alvási-, ébrenléti-, illetve aktivitási ciklusait, valamint fiziológiás jeleit monitorozzuk mesterséges intelligenciával összekötött kamerás rendszerrel. Egy másik programon MI-vel vizsgáljuk az öregedést. A demonstrációs térben pedig kollaboratív robotokat próbálhatnak ki.

Az érdeklődők megtekinthetik a kutatási platformként fejlesztett Sindy pilóta nélküli repülőgépet, és a vezetését is kipróbálhatják a hozzá csatlakoztatott szimulációban. A SZTAKI kutatói bemutatják a Husky A200-as, és az érdeklődők ki is próbálhatják, illetve az autonóm navigációjának demonstrálása, ahol az érdeklődők ki is próbálhatják a robotot. A látogatók egy másik bemutatón megismerhetik a virtuális túrák készítésének fontosabb lépéseit, az azokhoz szükséges eszközöket és alkalmazásokat, miközben hazai és nemzetközi virtuális túrákon vehetnek részt.

A látogatók egy interaktív szimulációban saját okostelefonunkkal bányászhatnak képzeletbeli kriptopénzt. Manno Sándor fejlesztőmérnök – aki maga is sok bemutatott eszközön dolgozott a vasfüggöny idején – a SZTAKI hardvertörténeti kiállításán vezeti körbe az érdeklődőket.

Az érdeklődők már 14:00-tól találhatnak maguknak elfoglaltságot: kifejezetten kisebb gyerekeknek szóló, ördöglakatos programokkal is várjuk a látogatókat.

ÉRDEKEL

2023. szeptember 25.