Zöld Kutatók Éjszakája – bemutatkozik a Green Platform

A Kutatók Éjszakája nem ért véget a késő novemberi eseménysorozattal – bemutatkozik a Kutatók Éjszakája Green Platformja, amely középpontjában a környezeti változások és a fenntarthatóság áll. Tekintsen bele gyűjteményünkbe!

Ahogy a Kutatók Éjszakája 2020-ban megrendezett eseményein részt vettek, már tudhatják, hogy sok előadás és program az érdeklődők rendelkezésére állt és áll azóta is (ehhez csupán a Programok menüpont alatti keresésnél be kell jelölni a “Bármikor megtekinthető programok” rubrikát).

Az alábbiakban ezek közül nyújtunk betekintést azokba a videókba, amelyek környezetünkkel kapcsolatosak – és még mindig bármikor megtekinthetőek!

Milyen változásokat észlelhetünk a növények növekedésében, a növényzet összetételében vagy elterjedésében az éghajlatváltozás hatására? A növényzeti övek elhelyezkedését a Földön a klíma határozza meg, ezért ha az éghajlat változik, az nagy hatással lehet a vegetációra is. Milyen változásokról van szó, és hogyan vizsgálhatjuk ezeket? Lombfakadás, fapusztulás, erdőhatár – ismerd meg, hogyan változik a környezetünk a klímaváltozás miatt!

És milyen lehet mindez a változás a növények szempontjából? A klímaváltozással járó változásokat nem csak az emberek és az állatok érzik, hanem az életet adó növényvilág is. Látható és láthatatlan jeleikre figyelve megtudhatjuk, mit üzennek nekünk a növények. Erről, vagyis az antropogén klímaváltozás elméleti hátteréről szól ez az érdekes előadás, amely során megtudhatjuk, hogyan stresszelnek a növények!

Az őserdőkre jellemző egyfajta „rendetlen rendezettség”, hiszen csodálatos, összetett rendszerek, amelyeket sokmerre még nem ért emberi hatás. Eredetileg bolygónk felét, ma már csak harmadát borítja erdő, ennek negyede pedig esőerdő. Három fontos veszélyeztető tényezőt kell megemlítenünk az esőerdők kapcsán: a tűzveszélyt, az élelmiszeripar térhódítását a trópusi országokban és az intenzív fakitermelést. Minden, amit tudni akartál az esőerdőkről!

2021. január 21.