3 csillagászati program gyerekeknek is

Határ a csillagos ég? Vagy mégsem? A Kutatók Éjszakája programjain odáig biztosan eljuthattok. Sétáljatok a csillagos ég alatt, vizsgálódjatok távcsővel vagy ismerjétek meg a fekete lyukakat közelebbről is!

Távcsöves észlelés

Azt est fénypontja a Míra Csillagászati Egyesület programja lesz! A legnagyobb sötétségben, hosszan tartó távcsöves észlelésre kerül sor több távcsővel az égbolt csodáiról Nagyszénáson. Hold, bolygók, csillagok, mélyég-objektumok és még megannyi érdekes látnivalóra számíthattok. Mindez egy helyen, közelről.

Mit tudunk a szupernagy tömegű fekete lyukakról, és miért jó ez nekünk?

A közelmúltban a millió, milliárd naptömegű fekete lyukak létezésére a csillagászat kézzelfogható, vagy inkább szemmel látható bizonyítékok sorát mutatta be. Szentirmayné Gabányi Krisztina beszél arról, hogyan készülnek ezek a képek, pontosan mit is figyelünk meg, hol találhatók ezek az objektumok és milyen módon tudunk róluk információkat szerezni. Az első szupernagy tömegű fekete lyukról alkotott képet rádióantennák hálózatba kötött rendszere készítette el. Ennek kapcsán kitér előadásában arra is, hogy tudtunkon kívül a mindennapi életünkben (majdhogynem napi rendszerességgel is) hogyan használjuk fel ennek a megfigyelési módszernek az eredményeit. Tudjatok meg többet a fekete lyukakról az ELTE programján!

Kaktuszoktól a csillagokig

Természettudományos séta a kaktuszkerttől a csillagvizsgálóig Esztergomban. A séta során megismerkedhettek érdekességekkel a biológia, csillagászat, fizika, földrajz, matematika témakörében. Az egyes helyszíneken érdekes feladatok is várnak rátok, sikeres teljesítésük esetén ajándékkal is kedveskednek a pecsétbeváltóhelyen a kaktuszkert előtt.

Kortól függetlenül vár benneteket a Kutatók Éjszakája a csillagászati programokkal!

2023. szeptember 24.