4 program a mesterséges intelligenciáról a Kutatók Éjszakáján

A mesterséges intelligencát használhatjuk a hétköznapokban, a kutatásban, a katasztrófavédelemben, a művészetekben, a cukorbetegség kezelésében és szinte bármely területen. A Kutatók Éjszakáján betekintést nyerhetsz, milyen sokrétű alkalmazása van az AI-nak napjainkban.

Mesterséges intelligencia és kiterjesztett valóság a katasztrófavédelem szolgálatában

Hogyan alkalmazható az AI a katasztrófavédelemben? Megelőzhető lenne-e a baj a mesterséges intelligencia segítségével? A Pázmány Péter Katolikus Egyetem előadásán bemutatják, hogyan lehet megkönnyíteni a mentést az AI alapú alkalmazásokkal és a kiterjesztett valóság használatával. Projektüket a Dunában elsüllyedt Hableány kirándulóhajó katasztrófája motiválja, céljuk egy olyan rendszer megvalósítása, ami egy katasztrófa során az áldozatok felkutatását és mentését jelentősen megkönnyíti és nehéz körülmények között is lehetővé teszi. Mégis hogyan képzelik ezt el? Vegyél részt az előadásukon, és tudd meg te is!

Misi: Az AI által Vezérelt Robotkar Rajzművész

W. Szabó Péter informatikus, a Tengr.ai képalkotó alapítója saját rajzoló robotkarját mutatja be a mesterséges intelligencia iránt érdeklődőknek az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Misi egy innovatív rendszer, amely a generatív mesterséges intelligenciát az emberi kreativitással ötvözve készíti el stilizált vonalrajzait. Ebben a folyamatban az emberi gondolatok és ötletek fokozatosan, vonalról-vonalra haladva bontakoznak ki és kerülnek papírra. A mesterséges intelligencia itt nem csak adatok és kódok mögött bújik meg, hanem mint valós, kézzelfogható alkotás jelenik meg. Neked ajánlják a programot, ha szeretnéd megismerni, hogyan képes egy AI rendszer az emberi kreativitást megragadni és megjeleníteni.

A cukorbetegség kezelése és az AI

Hogyan gondolkodik a cukorbetegségről a mesterséges intelligencia? Mi is a gépi tanulás/mesterséges intelligencia egyáltalán? Dénes-Fazakas Lehel alőadásában bemutatja, hogy milyen gépi tanulási modellek alkalmazhatóak a cukorbetegség kezelése során.

AI- Mesterséges Intelligencia a mindennapokban és az oktatásban

Az AI, vagyis a mesterséges intelligencia már a mindennapok része. Egyre több vállalat alkalmaz ugyanis AI-on alapuló megoldásokat, már Magyarországon is. Ezek a technológiák képesek mintázatokat, kapcsolatokat találni bonyolult, zajos adatokban is. Míg a mérnöki megoldások jól megfogalmazható szabályokra, modellekre épülnek, az AI a rendelkezésre álló („tanító”) adatokból épít modelleket. Merülj el Te is a zalaegerszegi előadáson keresztül a mesterséges intelligencia világában!

A mesterséges intelligencia minden tudományos területen fellelhető. Találd meg, hogyan használják a kedvenc szakmádban az AI-t a Kutatók Éjszakája egyik programján!

2023. szeptember 25.