5 lenyűgöző kísérletező program iskolásoknak

Gyere el a Kutatók Éjszakájára, és végezz lélegzetetelállító kísérleteket! Ez az 5 program neked való, ha szereted a meglepő jelenségeket.

1.Játékos vulkánkísérletek

A vulkánkitörések a Föld leglátványosabb, sok esetben a legfélelmetesebb folyamatai közé tartoznak. 2019. szeptember 27-én az ELTE Kőzettan-Geokémiai tanszékén is vulkánkitörések várhatók! Lesz lávatűzijáték, kráterből kiömlő láva és bepillantunk a kürtőcsatornába is! 

2.Szivárványszínek lilakáposztából

Nem varázslat, mégis valami csoda történik ha pár csepp ecet vagy szappanos víz találkozik a lilakáposzta levével. Ha kíváncsi vagy, hogyan, és szeretnéd magad úgy érezni mint egy igazi kis kémikus, gyere el a Bornemisza Péter Gimnáziumba a családoddal, és kísérletezzetek együtt!

3.Mit rejtenek a lángok?

A lángok színesek és sokfélék, ugyanakkor nagyon veszélyesek, ezért fontos, hogy megismerjük a természetüket és erejüket. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem programján érdekes kísérletek során megismerheted a lángok hangját, alakját, színét és azt hogyan uralják őket a mérnökök.

4.WIFI térerő vizualizáció

A vett jel erősségét színes fényekkel jelző, hordozható fénykardokkal a Nokia-ban magad kísérletezheted ki, hogyan hat a WiFi-re a távolság, egy fal, a saját tested, vagy bármely hétköznapi akadály. Így látványosan, egyszerre több vevővel tapasztalhatod meg, hogy a térerő, bár gyakran úgy viselkedik, ahogyan az ember gondolná , sokszor teljesen váratlanul és látszólag érthetetlen módon változik.

5.A nanovilág rejtelmei

A Nők a Tudományban Egyesület megmutatja hogyan lehet egyszerű, otthon is megtallható módszerekkel vizualizálni ezt a világot, mely körbevesz bennünket. Ki is probálhatjátok, el is játszhattok érdekes nanokémiai jelenségekkel, vagy matathattok kesztyűdobozban, ahogy a kutatók a hétköznapjaikban.

Még több érdekes kísérletet találhatsz a Kutatók Éjszakáján.

2023. szeptember 16.