A mélykúti júdásfa az év fája 2020-ban

Az Ökotárs Alapítvány 2010 óta szervezi minden évben az Év Fája versenyt. Július óta tartott az online szavazási verseny, amit végül a mélykúti júdásfa nyerte el.

A Hős Fa címet – mert hogy ilyen is van – a Balatonszemes-Bagolyvári Promenád fasora nyerte, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a debreceni Déri téri kocsányos tölgy kapta. Az Év Fája verseny a természet fontosságára, a környezetünkben élő fákra hivatott felhívni a figyelmet. A 38 jelölt közül a szakmai zsűri kiválasztott 10 döntőst, ezek között szavazhatott a közönség.

A díjnyertes júdásfa Mélykút településen található, amely 1750-ben került a Grassalkovics család tulajdonába. Ők a tempolomdombon lévő kápolna helyébe templomot építettek, ekkor került a templomkertbe a júdásfa. A fa valószínűleg a vajdasági Szabadkáról érkezett, Mélykútra érkezett Ferences-rendi szerzetesek hozhatták magukkal.

A júdásfa virágai Krisztus vérét szimbolizálja, a magvak pedig a júdáspénzre utalnak.

A fotó forrása: evfaja.okotars.hu

Az Európai Kutatók Éjszakája a Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogram támogatásával a 955402 számú támogatási megállapodás alapján valósul meg. További információ: http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/news/results-msca-night-2020_en

2020. október 17.