Empatikus madarak osztozkodnak az eleségen

Tudtad, hogy még a madarak is képesek az empátiára? Más szóval átlátják társaik helyzetét és nézőpontját, sőt, ezt a cselekedeteik is tükrözik: megosztják élelmüket azokkal, akiknek nem jutott elég.

A Qubit cikke szerint osztrák és svéd egyetemek kutatói jutottak erre az álláspontra. A kísérletet szarkákkal végezték, és igazolta azt a felvetést, amit már egy ideje tudunk: az empátia nem csak az emberre jellemző tulajdonság. Főemlősöknél és néhány más fajnál is kimutatták a jeleit. A kísérlet során egyes szarkáknak rengeteg lisztkukacot adtak, a többiek pedig nem kaptak semmit – ezután figyelték meg a madarak igen kedves viselkedését. Nőstény szarkák egyébként először megnézték, a másik szarkának van-e ennivalója, és csak azután adtak sajátjukból, mikor megbizonyosodtak róla, hogy társuknak nincs elesége. Ezzel szemben a hím madarak fenntartások nélkül osztozkodtak, ami a kutatók szerint csak azért történt, mert a hím szarkák reklámozni akarták nagylelkű viselkedésüket.

Az Európai Kutatók Éjszakája a Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogram támogatásával a 955402 számú támogatási megállapodás alapján valósul meg. További információ: http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/news/results-msca-night-2020_en

2020. október 16.