Több tonna mikroplasztik az óceánban

Sokkoló eredményekkel zárult egy ausztrál kutatás, mely szerint több, mint tizennégy millió tonnányi mikroplasztik hever az óceán feneként, írja az InfoRádió.

A kutatás során három kilométeres mélységből vettek vízmintákat hat különböző, ember lakta területtől távol eső helyszínen. Összesen 51 mintát vizsgáltak, és eredményül azt kapták, hogy ha a víz súlyát kivonják a felhozott talajmintából, minden grammnyi anyagban 1,26 mikroplasztik-darabkát találnak. Ez azt jelenti, hogy, tulajdonképpen a mikroműanyagok az óceánok vizének minden cseppjében megtalálhatók.

A mikroműanyagok öt milliméteresnél kisebb átmérőjű műanyagok, amelyek nagyobb műanyagdarabok aprózódásával jönnek létre és szennyezik élővizeinket. Az óceánok felszínén akár 250 000 tonnányi műanyag is lebeghet.

Az Európai Kutatók Éjszakája a Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogram támogatásával a 955402 számú támogatási megállapodás alapján valósul meg. További információ: http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/news/results-msca-night-2020_en

2020. október 15.