Két nő kapta az idei kémiai Nobel díjat

Emmanuelle Charpentier és Jennifer A. Doudna megosztva kapták a 2020-as kémiai Nobel-díjat a modern génszerkesztési eljárásokkal kapcsolatos munkájukért. Még soha nem fordult elő, hogy a megosztott kémiai Nobel-díjat két nő kapta volna.

A CRISPR/Cas9 nevű génszerkesztési eljárást fontos mérföldkőnek tartják a géntechnológia területén, írja a Qubit. Az eszköz meg tudja változtatni az állatok, növények és mikroonargizmusok DNS-ét, ami azért fontos, mert akár új rákkezelési eljárásokat fejlesztethetnek ki, de az örökölt (genetikai) betegségek leküzdésében is kiemelkedő szerepe lehet.

A két kutatónak közös munkával sikerült a streptococcus pyogenes baktérium genetikai ollóját újraalkotniuk, szerkezetét leegyszerűsíteniük, majd átprogramozták – enne ka genetikai ollónak a segítségével pedig bebizonyították, hogy bármelyik DNS-molekula levágható előre meghatározott helyen, így a DNS elvásával pedig az élet kódja is átírhatóvá válik.

Az Európai Kutatók Éjszakája a Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogram támogatásával a 955402 számú támogatási megállapodás alapján valósul meg. További információ: http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/news/results-msca-night-2020_en

2020. október 14.