Rejtett mintázatok – programajánló a hálózatkutatásról

Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató ún. Barabási-hálózatait felhasználó kutatások elmúlt 25 évét mutatja be egy, a művészet és tudomány határán billegő kiállítás a Ludwig Múzeumban.

A BarabásiLab néven futó együttműködési platformon belül több tudományterület tudósai közreműködésével mozdítják elő a hálózatok vizuális szókincsét. A hálózati vizualizáció fejlődésmintázatát követve annak képzőművészeti alkalmazását tekinthetik meg az érdeklődők. A projektben olyan technológiai eszközöket is használnak, mint pl. a mesterséges intelligencia, a VR, az AR vagy a rajzoló robot.

A kutatás központjában a dolgok és jelenségek közötti (sokszor láthatatlan) összefüggések keresése áll – ezek kapcsolják össze a természetet, társadalmat, a nyelvet, a kultúrát. A kiállítást október 10. és 2021. január 17. között lehet megtekinteni.

A kiállításhoz időpontfoglalás szükséges a Ludwig honlapján.

Az Európai Kutatók Éjszakája a Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogram támogatásával a 955402 számú támogatási megállapodás alapján valósul meg. További információ: http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/news/results-msca-night-2020_en

2020. október 13.