Az energiaital igazi arca – reklám, divat, egészség (mégis kinek az élete?)

Meglepő, de lehet energiaitalt fogyasztani! A mérték az érték. Ez is ugyanolyan élelmiszer mint bármely más, ugyanakkor összetétele miatt, hamarabb tud ártani, mint segíteni. Nézzünk a dolgok mélyébe!

Az energiaital napjaink egyik legdivatosabb itala. Abban az esetben, ha megfelelő időben és megfelelő mennyiségben fogyasztjuk, nem lehet az egészségre káros. Sajnos azonban mára a már mindenre megoldásként (fáradtság, alvás, buli stb.) gondolt ital sok esetben okoz/okozhat problémát. Az előadás nem akar senkit lebeszélni arról, hogy időnként igyon egy-egy dobozzal. Inkább azt a megközelítést választottuk, amelyben részletezzük a tartalmát, hatóanyagát rámutatva ezzel, hogy milyen hatást érhet el az aki fogyasztja. Kitérünk arra is – mert van ilyen része is – hogy mi a túlzott fogyasztás és milyen szervek károsodását okozhatja. Beszélünk arról is, hogy a reklám mennyire hatásos, hogy a gyártók és forgalmazók számára a legfontosabb az áru eladása. A jó csomagolás, a hangzatos, rövid üzenetek mennyire megtévesztőek. Végül, de nem utolsó sorban az alkohol és az energiaital (shot) találkozásának veszélyességét mutatjuk be szemléletes példa segítségével.

Egészség az iskolatáskában

Hogyan lehetne a suliban töltött idő egészséges? Tippeket osztunk meg azzal kapcsolatban, hogy kellene úgy táplálkozni, hogy minden szükséges tápanyagot bevigyünk, hogy tudjuk magunkat tanteremben átmozgatni két óra között.

Az iskola újraindult a korábban megszokott módon, ismét számtalan órát töltünk a padban. Vajon lehetne ezt egészségesen is? Igen! Ebben próbál segíteni ez az előadás. Tippeket osztunk meg veletek azzal kapcsolatban, hogyan tudtok egészségesen táplálkozni a suliban, megmutatjuk, hogy lehet az Okostányért uzsonnásdobozzá varázsolni. Tudjátok hogyan használjatok a telefont úgy, hogy közben figyelünk a helyes testtartásra? Milyen is a helyes testtartás ülés közben? Ebben az előadásban erre is választ kaptok. Átnézzük, hogy lehet fittnek maradni akkor, ha csak egy-két szünetnyi idő áll a rendelkezésünkre, hogy átmozgassuk az izmainkat. Ha már az izmoknál tartunk, a szemizmok edzése is fontos szemünk egészségének megőrzése érdekében, amire szintén mutatunk gyakorlatokat. Valamint beszélünk az internet világáról, arról milyen veszélyeket rejt és átbeszéljük hogyan védjük meg magunkat, ha a lelkünket éri sérelem.

Nemzeti Népegészségügyi Központ- Holló Zoltán

2021. szeptember 20.