Borászat, flambírozott palacsinta és konyhakémia- mindez természettudományi köntösben az egri Kutatók Éjszakáján

Az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem színes és illatos programokkal vár mindenkit a Kutatók Éjszakáján.

Zamatos és édes programra lehet számítani a Kutatók Éjszakáján az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpontjának, valamint az Eszterházy Szőlőbirtok közreműködése révén. Megismerkedhettek néhány jellegzetes termesztett fehér és kék borszőlőfajtával, és érdekességképpen néhány különleges csemegeszőlőfajta is bemutatásra kerül. A program során nemcsak a szőlőt, mint gyümölcsöt ízlelhetitek meg, de a különböző szőlőfajtákból készült borokat is megkóstolhatjátok.

Az egri program kavalkádban a flambírozás művészetével is megismerkedhettek. Hazánkban feledésbe merült ez a látványos konyhai eljárás, aminek a lényege, hogy égő alkohollal pörkölik meg az ételt. Ez történhet nyílt tűzön, serpenyőben, amikor az alkoholt a forró ételre öntik, s azzal együtt felhevítik, vagy asztalnál, tányéron is. Mi a flambírozás? Ételkészítés közben, de édességek és húsok tálalásakor is lehet flambírozni. Egy sütés „közbeni” pörköléses technológia vagy eljárás, mely során minimum 40 százalékos alkohollal öntjük le a készülő ételt. A lángoló alkohol egyedi ízeket kölcsönöz a készülő ételeknek. Nézzétek meg a látványos technikát, és kóstoljátok meg a flambírozott palacsintát péntek délelőtt a Líceum udvarban!

A konyhakémai sem maradhat el Egerben szeptember utolsó péntekén. A 10-14 éves korosztály szórakoztató kísérleteket próbálhat ki a konyhában is megtalálható anyagokkal. Ha te is szeretsz főzni és sütni, és a kémia is érdekel, akkor regisztrálj a programra!

Ízek, illatok és konyhai kísérletek, minden korosztálynak az egri Kutatók Éjszakáján. Remélem, te is ott leszel!

2023. szeptember 20.