High-tech drónok az agráriumban

A drónok robbanásszerű fejlődése forradalmian új lehetőségeket teremtett a mezőgazdasági termelés és a fenntarthatóság tekintetében is. Érdemes tehát áttekinteni, hogy ezek a fejlesztések miként segítik a környezet védelmét és a biztonságosabb élelmiszer termelését.

A drónok egyik legfontosabb szerepe az, hogy a rajtuk lévő speciális multispektrális kamerák használatával az agrárszakemberek gyorsan, pontosan és precízen fel tudják mérni a növényállomány egységességét, tápanyagellátottságát és a talaj állapotát a földeken.

A felmérés alapján azt is meg lehet állapítani, hogy pontosan mely területeken van szükség víz, műtrágya vagy valamilyen növényvédőszer alkalmazására és azt a drónok segítségével a célzott helyre is lehet juttatni. Utóbbi a rizstermesztés esetében azért is kiemelten fontos, mert a növények a termesztési időszak nagy részében árasztott körülmények között vízben állnak, amelyben bármilyen más kisebb-nagyobb gép jelentős taposási kárt okozna.

A drónok alkalmasak a betegségek és kártevők okozta elváltozások korai észlelésére is, amely a korábbi gyakorlatnál lényegesen gyorsabb intézkedésre ad lehetőséget. Az azonosított, beteg tövek gyors és célzott drónos permetezésével pedig a betegség terjedése is féken tartható, amely még tovább növeli a termesztés hatékonyságát.

A drónok segítségével könnyen ellenőrizhetők az öntözőrendszerek is. Ezáltal azonnal észlelhetők a rendszerben felmerülő esetleges vízszivárgások, ami megakadályozza a vízszükséglet felesleges növekedését és hozzájárul a vízkészletek védelméhez és megőrzéséhez.

Összességében megállapítható, hogy ez a precíziós mezőgazdasági technológia annyira kiválóan működik, hogy akár 90%-os víz- és akár 50%-os vegyszermegtakarítást is el lehet vele érni, ami jelentősen csökkenti a környezeti terhelést és a mezőgazdaság ökológiai lábnyomát.

2023. szeptember 20.