Iskolalátogatások a kutatás jegyében

Az elmúlt 2 évben a Kutatók Éjszakája keretén belül 27 iskolalátogatásra került sor. Több, mint 1900 gyermekhez értünk el, több mint 130 tanár bevonásával.

Az adott iskola igényei alapján egy kiválasztott STEAM (tudomány, technológia, mérnöki tudományok, művészet és matematika) területet mutatott be az elkötelezett kutató. Az egynapos látogatások célja, hogy

  • a tanulókat bevonják a tudományba a jövő kutatóinak toborzása érdekében;
  • bemutassák a kutatók szerepét a társadalomban és a gazdaságban;
  • felkeltsék a fiatalok érdeklődését a kutatás és a tudomány iránt;
  • támogassák az iskolai tanárokat a kiemelt témák tudományos megközelítésének kialakításában.

A hangsúly a szórakoztatással egybekötött oktatáson van, hogy a tanulók jól érezzék magukat a tevékenységek során, és ezáltal felkeltsük az érdeklődésüket STEAM-pályák iránt. Minden egyes látogatás után a tanárok és a diákok rövid visszajelzéseket gyűjtenek, amelyek alapján a következő látogatást tovább fejlesztik. A rendszeres iskolalátogatások lehetővé teszik a kutatók és a diákok számára, hogy a társadalmi kihívásokról interakcióba lépjenek egymással. A tanulók közvetlenül találkozhattak a kutatókkal, és lehetőségük nyílt arra, hogy közvetlenül tájékozódjanak a kutatási projektekről, karrierről és kezdeményezésekről. Az ismeretterjesztés magában foglalta a hátrányos helyzetű régiókban tett látogatásokat is, hogy találkozhassanak azokkal, akiknek nem könnyű hozzáférniük a tudományhoz és a kutatási tevékenységekhez. Igény szerint további látogatásokat ajánlottak fel az iskoláknak, hogy a kutatók a projekt időtartama alatt és a projekt befejezése után is bármikor kapcsolatba léphessenek a tanulókkal.

2024. március 13.