A nyelv, amiben nincs szó az erőszakra

A svéd Lund Egyetem kutatói a Maláj-félszigeten bukkantak az eddig nem ismert nyelvre, melyet dzsedeknek neveztek el, olvashatjuk a National Geographic oldalán.

Niclas Burenhult, a kutatócsoport tagja szerint a nyelvet olyan faluban beszélik, amit már hosszú ideje tanulmányoznak a világ antropológusai, a globális Nyugat tudósai azonban eddig mégsem fedezték fel. A dzsedek az ausztroázsiai nyelvcsalád aszli ágához tartozik, és körülbelül 280 ember beszéli a Maláj-félsziget északi részén.

A kutatás során a szakemberek több falut is felkerestek az aszli nyelv tanulmányozosának céljából, ekkor bukkantak az ismeretlen nyelvre – ez a magyarázata annak is, miért nem találkoztak vele korábban: nyelvdokumentáció céljából még nem vizsgálták a környéket. A dzsedek nyelvet beszélő közösségek háttere is érdekes: a nemek szerepe szinte azonos, az erőszak szinte nem létezik az életükben, gyermekeiket pedig arra biztatják, ne versenyezzenek. A falu lakói vadászattal és gyűjtögetéssel foglalkoznak, ezért egyéb foglalkozásokra nincsenek kifejezéseik, ahogy a lopásra, a vásárlásra és az eladásra sem. Annál inkább ismerik a cserét és osztozkodást leíró szavakat.

2020. november 13.