Középiskolás vagy és érdekel a biológia? A Kutatók Éjszakája téged is vár

Minden korosztályt várnak színes programokkal a Kutatók Éjszakáján. A kedvenc tantárgy a biológia, és elmélyítenéd a tudásod, miközben interktív eseményeken veszel részt? Akkor szeptember 29-ére ne tervezz mást!

A fizika is ott van a kedvenceid között? Akkor az ELTE Természettudományi Karának programját, neked találták ki! A kvantummechanika létfontosságú szerepet játszik világunk legkisebb alkotórészeinek – mint például elemi részecskék, atomok és molekulák – megértésében. Azonban az élet komplexitásából kifolyólag több tudósban is megfogalmazódott a kérdés: Fellelhetőek-e kvantumhatások biológiai rendszerekben?Ezzel megszületett egy interdiszciplináris tudományág, a kvantumbiológia; és egyre több területen vélik “tetten érni” a kvantummechanikát, mint például fotoszintézisben, szaglásban, fehérjék és DNS viselkedésében. Az előadás során röviden megismerkedhetsz a szükséges kvantummechanikai alapokkal, áttekintheted a kvantumbiológia történetét és az eddigi eredményeket.

Mi az az evolúció és hogyan működik a természetes kiválasztódás? Miért sikeresek egyes biológiai megoldások és miért tűnnek el mások? Két egyszerű játék segítségével körbejárhatod, hogy hogyan működik a mutáció és a szelekció, illetve hogy valódi betegségek hányféleképpen lehetnek ,,sikeresek”. Ha szeretnéd jobban megérteni az evolúcióbiológia és az ökológia mozgatóerőit, akkor látogass el a játszóházunkba, ahol egyszerű játékos példákon keresztül választ találhatsz ezekre, és más hasonló kérdésekre. A helyszínen egy másik alprogram is fut, ahol hasonló izgalmas evolúciós kérdéseket játszunk el. Látogass el oda is!

Informatika és biológia egy helyen? A Semmelweis Egyetem előadása a molekuláris biológiában napi gyakorisággal használt adatbázisokról, azok alkalmazásáról és jelentőségéről szól. Ha tudsz laptopot, tabletet vagy okostelefont hozni és a helyi wifire csatlakozni, egy-két egyszerűbb in silico feladatban is közre lehet működni. Az előadás követhetőségének feltétele az átlagos számítógépes felhasználói ismeret, illetve a gimnáziumi kémia és biológia alapfogalmainak ismerete.

Csatlakozz a Kutatók Éjszakája programjaihoz, és pezsdítsd fel az iskolában szerzett ismereteidet!

2023. szeptember 26.