Magyar innovációk a fényszennyezés ellen

Teljesen természetesnek vesszük, hogy esténként, amikor besötétedik, felkapcsoljuk a lámpákat, hiszen így akár egész éjszaka dolgozhatunk, vagy biztonságosan közlekedhetünk. Manapság azonban egyre inkább jellemző, hogy a szükségesnél több és fényesebb világítást használunk, a kihelyezett fényvetők pedig sokszor nem lefelé, hanem helytelenül az égbolt felé világítanak. Az ilyen rossz világítási gyakorlat egyik következménye, hogy egyre kevesebb csillagot látunk az égen, de mindez jelentős negatív hatást fejt ki az élővilágra is.

Ennek egyik ismert hazai példája a nyári éjszakákon rajzó dunavirág kérészeket érinti, amelyek főként a Dunán, a Rábán és az Ipolyon járják el néhány órás násztáncukat.

Mivel a dunavirág kérészek rajzása sötétedés után kezdődik, nászrepülésüket és a petézés folyamatát nagymértékben zavarják a közvilágítás fényei. Ennek eredményeként hatalmas kérészcsóvákat lehetett megfigyelni a partmenti és a hídlámpák környezetében, és milliónyi egyed az élőhelyet jelentő víztől eltérítve, száraz aszfaltutakon és hidakon lelte halálát minden nyáron. Az úton felhalmozódó kérésztetemek ráadásul csúszóssá tették az útfelületeket, így a kerékpáros, motoros és autós közlekedés egyaránt veszélyessé vált az érintett hidakon, utakon.

Hazánk azonban szerencsére élen jár azokban a fejlesztésekben, melyek révén az innovatív világítási rendszerek egyszerre szolgálják az ember és az érintett állatfajok igényeit. Ennek egyik kiváló példája a tahitótfalui Tildy Zoltán hídra és az Árpád hídra szerelt speciális, kék fényű védő fénysorompó, amely kizárólag a dunavirág kérészek nyári rajzási időszakában működik. A rendszer működés közben közvetlenül a folyóvíz fölött tartja a sötétedés után rajzó kérészek zömét, miáltal a kérészek nem repülnek fel százezres tömegben a hídon álló közvilágítási lámpák köré, így nem pusztulnak el petéikkel együtt az aszfaltúton. 

Jelentősen csökkent a fényszennyezés a Répáshután, Bárdudvarnokon és Hortobágyon megvalósult közvilágítási felújítás révén is, ahol a lámpák az égbolt irányában teljesen ernyőzötté váltak, és csak oda világítanak, ahol az mindenképpen szükséges. Emellett jelentősen átalakult a világítás színi összetétele is: a fény kéktartalma csak annyi, amennyi a megfelelő megvilágításhoz szükséges, sőt késő este az is kikapcsol, a pihenőidőben pedig csak borostyánsárga LED-es fényforrások világítanak, csökkentett fénymennyiséggel.

2023. szeptember 16.