Minden, ami mozi – filmes programok az ország egész területén

Baján, a Csillagleső Planetáriumba szervezett filmvetítésen a nézők megismerkedhetnek a műholdak fejlődésével, a GPS-, meteorológiai és kém műholdakkal. Arról is bővebb információkat szerezhetünk, hogy milyen elemekből állnak a műholdak, és miket figyelnek. Te tudod, milyen hasznos találmányokat használunk a mindennapjainkban, hála az űrtechnológiai fejlesztéseknek? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket jár körbe a Satelix c. film.

Szegeden a kommunikáció- és médiatudomány szak tavasszal végzett hallgatóinak vizsgafilmjeit vetítik szeptember 30-án a BTK udvarán, de az Interaktív Természetismereti Tudástár Nagyelőadójában 3D rövidfilmeket is nézhetünk “A természet csodái” címmel. A Tudástár egy másik programján a tenger világával ismerkedhetünk díjnyertes rövidfilmeket nézve, ahol a figyelem középpontjában az ember és a természet viszonya is megjelenik a víz alatti világ szemszögéből.

Debrecenben a Néderlandisztika Tanszék színes programpalettájának részeként holland rövidfilmeket vetítenek, amelyek egyaránt szólnak kicsiknek és nagyoknak is. Előtte a holland nyelvvel, holland/flamand kultúrával ismerkedhetünk behatóbban.

Budapesten a Fővárosi Levéltár szervezésében kisfilmeket nézhetünk, amelyek segítségével bepillanthatunk a levéltárak működésébe. Hogyan készül egy levéltári kiállítás? Milyen foglalkozásokat tartanak a levéltár-pedagógusok, hogyan dolgoznak a restaurátorok, és milyen segítséget kaphatnak a családfa kutatók? Izgalmas kérdésekre kaphatunk választ szeptember 30-án délutántól.
Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán Magyary Zoltán örökségéről tudhatunk meg többet. Bereményi Géza 1985-ös filmje (A tanítványok) nagyrészt az ELTE ÁJK épületében forgott. A filmvetítés után beszélgetés kezdődik az alkotással kapcsolatos, filmes szempontból érdekes tudnivalókról, és megtekinthető a Karon fellelhető Magyary-hagyaték egyes darabjai, melyek a filmvásznon is feltűnnek majd.  A résztvevők egy épületséta keretében ismerkedhetnek meg egyes forgatási helyszínekkel és megtekinthetik a valódi Magyary Zoltán dolgozószobát az eredeti berendezésekkel.

2022. szeptember 12.