Önszeretet, szemmozgáskövetés, alkutárgyalás – pszichológiai programok középiskolásoknak is

Ha érdekel a pszichológia, a Kutatók Éjszakája programjai most sem hagynak cserben!

Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara például az általános iskolásoktól kezdve a felnőttekig várja azokat, akikben régóta érlelődnek kérdések a pszichológia tudományterületével kapcsolatban, esetleg ellentmondásos információikkal kapcsolatban szeretnének tisztábban látni.

Ugyanitt arról is megtudhatunk többet, hogyan kapcsolódhatunk magunkhoz egészségesebben. Hogyan szeressük jól magunkat? Miért fontos az önmagunk testi, lelki jóllétéről gondoskodni, és ez hogyan hat az egészségünkre? A magunkhoz való egészséges, pozitív viszonyulás, kapcsolódás tanulható és fejleszthető. Tudatos módon tehetünk azért, hogy a szükségleteinkre építő módon reagáljunk (még a nehéz élethelyzetekben is), ezzel elősegítve egy minőségibb, egészségesebb, gyümölcsözőbb élet megélését.

A Budapesti Műszaki Egyetemen a szemmozgás-követés módszerét az Ergonómia és Pszichológia tanzék munkatársai mutatják be felhasználási módonként. A látogatók egy rövid előadás keretein megismerkedhetnek a szemmozgás-követő eszközök működési elvével, alkalmazási lehetőségeivel.

Szintén a BME-n arról tudhatunk meg többet, milyen olyan belső erőforrás tényezővel rendelkezünk, amelyek fejleszthetők, erősíthetők, és amelyek segíthetnek bennünket abban, hogy a megterhelő, nehéz helyzetekben is megtartsuk mentális egészségünket és jóllét-érzetünket. Hogyan maradhatsz reményteli vagy éppen optimista? Különböző gyakorlatok mentén megnézzük, hogyan tudod ezentúl sokkal tudatosabban a saját kapacitásaidat erősíteni, újratölteni vagy akár fejleszteni.

A Debreceni Egyetemen interaktív bemutatóban vehetünk részt, amely során az alkutárgyalásban próbálhatjuk ki magunkat. A próbaszituáció után a résztvevők megbeszéljék a pszichológiai vonatkozásokat, a mindennapokban felhasználható eredményeket.

Ugyanígy Debrecenben a Harcosok klubja filmelemzése során társadalmi és pszichológiai problémák, jelenségek kerülnek előtérbe. Milyen társadalmi problémákra lehet válasz a tudathasadás? A disszociatív tünetek, mint megküzdési mechanizmusok aktiválásának társadalmi tényezőire koncentrál az előadás.

2022. szeptember 21.