Útközben – konferencia a Néprajzi Múzeum tervezett megújulásáról

Mit tudhatunk meg az új épületbe költöző Néprajzi Múzeum megújult koncepciójáról? November 16 és 18 között a múzeum konferenciát szervez, aminek keretein belül a tervezett változtatásokról lesz szó – aminek egyik meghatározó eleme az új állandó kiállítások létrehozása.

A tervezett állandó kiállítás három része a Kerámiatér, az Ifjúsági kiállítás és a Gyűjteményi állandó kiállítás, melyeknek közös jellemzője, hogy együtt szerepel bennük a történeti, a kortárs, illetve a magyar és nemzetközi anyag, de fontos hangsúlyozni, hogy a Néprajzi Múzeum gyűjteményét tekintik a feldolgozás tárgyának.

A konferencia programja szerint először a Néprajzi Múzeum állandó koncepciójáról lesz szó, majd ennek a koncepciójának nemzetközi meghívottak részvételéről értékelést és vitátt hallgathatnak az érdeklődök. Ezután bécsi, afrikai és észt múzeumok állanódó kiállításáról lesz szó, a következő nap (17-én) pedig a három új tér koncepciójáról. Ezután tematikus előadásokon keresztül mutatják be a gyűjteményi kiállításokat – ezek között szerepel a Múzeum születik (koncepció: Granasztói Péter), a Tárgyéletrajzok (koncepció: Szeljak György). November 18-án “Terepen” (Szarvas Zsuzsa), “Őstörténetek” (Hajdu Ágnes), “Népművészet” (Tasnádi Zsuzsanna), “Művészet” (Frazon Zsófia), “Örökség” (Wilhelm Gábor) című prezentációkat hallhatunk, melyeket reflexió és vita követ.

2020. november 11.